Σχεδιάζεται ματαίωση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη;

Σχεδιάζεται ματαίωση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη;

 

Προς Υπουργούς:

- Εξωτερικών

- Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

       

Εδώ και αρκετά χρόνια τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης αλλά και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά,  έχουν προσπαθήσει ώστε να πετύχουν την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη καθώς θεωρείται ότι θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στη χώρα μας. Μάλιστα φτάσαμε στο σημείο επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή, να υπογραφούν  συμφωνίες που θεωρήθηκαν ότι βάζουν το έργο σε τροχιά ασφαλούς υλοποίησης.

Πληροφορίες όμως που διαρρέουν από τις γειτονικές χώρες, μιλούν για αναβολή ή και ματαίωση  της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούνται δήλωση του Ρώσου Υπουργού Ενέργειας περί αναβολής του έργου, με  υπαιτιότητα κυρίως της Βουλγαρίας (γιατί προβάλλει ανύπαρκτα κωλύματα όπως η "οικολογική αποτελεσματικότητα" και το "σχεδιαζόμενο σύστημα διανομής μεριδίων") αλλά και της αμέλειας της Ελλάδας. Ταυτόχρονα σχετική δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού εντείνει τις ανησυχίες μας, ενώ φέρεται να έχει ματαιώσει όλες τις συναντήσεις του με την  αρμόδια Ελληνίδα υπουργό.

Όλα αυτά δε μπορεί να είναι άσχετα με τον σχεδιαζόμενο αγωγό Σαμψούντα-Τσεϊχάν που προωθεί η Τουρκία με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει, σε αντίθεση με τη προηγούμενη, ότι δεν έχει σε προτεραιότητα την κατασκευή του αγωγού, ενώ μια σειρά από θολές δηλώσεις του σημερινού Πρωθυπουργού προκαλούν έντονες ανησυχίες.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του εν λόγω αγωγού και ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός και οι κυβερνητικές προθέσεις  επ' αυτού;

- Τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα  από τα εμπλεκόμενα υπουργεία για την υλοποίηση του τόσο σημαντικού για τη χώρα μας αυτού  έργου;